Meld je aan voor onze nieuwsbrief »

Hygiëne op de kinderboerderij

Als bezoeker van kinderboerderijen loop je steeds meer de kans om het bord ‘Handen Wassen’ tegen te komen.

Veiligheid, hygiëne en een goede organisatie is tegenwoordig van groot belang voor een kinderboerderij. Tweederde van alle bezoekers op een kinderboerderij behoort tot de zogenaamde risicogroepen: jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand.

Omdat juist deze risicogroepen het grootste deel van de bezoekers van kinderboerderijen uitmaken, is het verlagen van de infectiedruk op de kinderboerderijen door een goed hygiënemanagement van extra groot belang. Daarom is er door de Voedsel en Waren Autoriteit een hygiënecode voor kinderboerderijen ontwikkeld.

De kans dat je een ziekte op de kinderboerderij oploopt, is overigens bijzonder klein. De kans dat je al een keer eerder in contact geweest bent met gelijksoortige ziektekiemen is namelijk groot.
Neem in elk geval basale hygiënemaatregelen in acht: eet niet op de kinderboerderij of in de dierenweide en was je handen na het bezoek.

De beheerder en de vrijwilligers moeten wel extra opletten dat zij niet ziek worden. Normaal komen bezoekers niet in aanraking met verse mest, bloedmateriaal van bevallingen of behandelingen.

Lees meer over de hygiënecode op kinderboerderijen op www.skbn.net/kinderboerderijen/hygiene-op-de-kinderboerderij.