Close Menu

Kinderboerderij - over ons

Waarom een kinderboerderij (visie, missie & doelen)

Het doel van de kinderboerderij is de bezoekers, vooral kinderen, vertrouwd te maken met landbouwhuisdieren. Daarmee willen wij voorkomen dat zij vervreemden van dieren en de natuur in het algemeen. Respect voor dieren (en natuur) brengt respect voor leven bij. Naast dieren en natuur wordt ook op de kinderboerderij duurzaamheid steeds belangrijker. Zo willen wij toe naar led verlichting en zonnepanelen. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol bij de keuzes die wij maken op de kinderboerderij. Voor nu en voor de toekomst!

Naast deze belangrijke educatieve doelstellingen heeft de kinderboerderij ook een belangrijke sociale functie. Niet in de minste plaats voor stagiaires, vrijwilligers, dagbesteding voor mensen met een beperking en andere sociale instellingen. Ook voor herintegratie, socialisatie en taalvaardigheid wordt de kinderboerderij ingezet.

Meer weten?  Vraag het gerust aan onze medewerkers, maar mailen mag natuurlijk ook!

 

Huisvesting

Dierenwelzijn hebben wij hoog in het vaandel, en omdat de ruimte op de kinderboerderij beperkt is wordt er veelal gekozen voor rassen die te houden zijn op een kleiner oppervlak. Een Dexter koe is daar een voorbeeld van, maar ook de keuze voor dwerggeiten. Ook zijn er klimtoestellen voor de geiten en kan het varken lekker wroeten in de aarde. Als het mogelijk is houden wij de dieren in doorloop verblijven in plaats van afgesloten hokken. Zo kun je als bezoeker bijvoorbeeld vrij tussen de schapen, geiten en kippen wandelen. Aaien en knuffelen mag, maar het is wel belangrijk verantwoord met de dieren om te gaan.

Meer weten? Vraag het gerust aan onze medewerkers, maar mailen mag natuurlijk ook!

 

Schoon en veilig

De Nederlandse Voedsel en Waren autoriteit heeft een speciale hygiëne code gemaakt voor kinderboerderijen. Dat is gedaan omdat op kinderboerderijen relatief veel jonge kinderen, oudere mensen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde weerstand op bezoek komen. Medewerkers van de kinderboerderij in Leiderdorp voldoen aan deze code en volgen die nauwgezet. Daarnaast heeft de kinderboerderij twee keurmerken. Te weten: ‘keurmerk kinderboerderijen’ en ‘zoönose verantwoord bedrijf’. Gelukkig is de kans dat je als bezoeker een ziekte oploopt heel klein. Vaak heb je namelijk al resistentie opgebouwd tegen aanwezige ziektekiemen.

Let op!

Het is wel belangrijk om zelf ook op te letten. Eet niet op de kinderboerderij en was je handen na een bezoek. Dit laatste kan meteen bij de entree en uitgang van de boerderij.

De kinderboerderij in Leiderdorp is aangesloten bij de Stichting Kinderboerderijen Nederland (SKBN).

 

Onze huisregels

  • Onze dieren krijgen speciaal voedsel en hebben hun eigen dieet. Voer de dieren dus niet zelf. Van ander en meer voer worden de dieren soms ziek of te dik.
  • Afval hoort in de prullenbak! Rondslingerend afval wordt soms gegeten door de dieren en daar kunnen ze aan dood gaan!
  • Geen dieren optillen. Dat vinden ze niet fijn en vooral voor jonge dieren is dat ook erg slecht.
  • Knuffelen en aaien mag! Als ze dat willen blijven ze gewoon staan of komen naar je toe. Ren niet achter de dieren aan en jaag ze niet op. Daar worden ze bang van.
  • Het is op de kinderboerderij verboden voor honden.
  • Het is op de kinderboerderij verboden te roken.

 

Even voorstellen!

Bert van Eijk 

Functie: Parkbeheerder park De Houtkamp

Werkdagen: maandag t/m vrijdag (soms in het weekend)

E-mail: B.van.Eijk@leiderdorp.nl

 

Willem Kruidenier

Functie: onderhoudsmedewerker park De Houtkamp

Werkdagen: maandag t/m vrijdag (soms in het weekend)

 

Feiko Lochtenberg 

Functie: medewerker groenonderhoud van Park De Houtkamp

Werkdagen: maandag t/m vrijdag (soms in het weekend)